A koffeinfogyasztás hatása a pitvarfibrillációra

November 20, 2025

A kávé az egyik legelterjedtebb ital a világon, melynek fogyasztása manapság már nem csak a napi rutin, hanem a kultúra részévé is vált. Fizikai és mentális élénkítő hatásai széles körben ismertek. Korábban a tudomány úgy tartotta, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása minden esetben káros a szív egészségére nézve.

Egy friss, 2025-ös publikáció adatai azonban nem támasztják alá ezt a korábbi elméletet. A klinikai kutatások céljául a koffein visszatérő pitvarfibrillációkra gyakorolt hatásának vizsgálatát tűzték ki. A prospektív, nyílt, randomizált klinikai vizsgálatba összesen 200 résztvevőt vontak be, akik az elmúlt öt évben fogyasztottak, vagy jelenleg is rendszeresen fogyasztanak kávét. A bevonási kritériumok között szerepelt továbbá a már fennálló pitvarfibrilláció, vagy pitvarlebegés korábbi pitvarfibrillációval. Ezen ritmuszavarok kezelésére a betegeknél elektromos kardioverziót terveztek alkalmazni.

A betegek kiválasztása összesen öt kórházból történt, melyek között egyesült államokbeli, kanadai és ausztrál intézmények találhatók. A páciensek átlagéletkora 69 év volt, és a résztvevők 71%-át férfiak tették ki. A vizsgálat összesen hat hónapig tartott. A résztvevők felét napi legalább egy csésze kávé rendszeres fogyasztására kérték, míg a másik csoport teljesen mellőzte a koffeintartalmú termékeket.

Az eredmények alapján a kávét fogyasztó csoportban 39%-kal csökkent a pitvarfibrilláció és pitvarlebegés ismételt előfordulásának kockázata az absztinens csoporthoz képest. Az absztinens csoport 64%-ánál, míg a koffeinfogyasztók 47%-ánál jelentkeztek ismételten ritmuszavarok. A koffeinfogyasztás kedvező hatása hasonlóan megfigyelhető volt, amikor kizárólag a pitvarfibrilláció kiújulását vizsgálták.

Az American Heart Association által bemutatott új eredmények — szemben a korábbi elképzelésekkel — arra engednek következtetni, hogy a mértékletes kávéfogyasztás feltehetően egészségügyi előnyökkel járhat bizonyos csoportok számára. Az eredmények azt mutatják, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő, de kávét fogyasztó betegeknek nem feltétlenül szükséges a továbbiakban szokásuk elhagyását javasolni.

Kiemelendő azonban, hogy a tanulmány során más, a betegséget potenciálisan befolyásoló tényező hatását, valamint a pitvarfibrilláció időarányos előfordulását nem vizsgálták. A vizsgálati eredményeket torzíthatja az is, hogy a kutatás kizárólag olyan személyeket foglalt magában, akik az elmúlt öt évben rendszeresen fogyasztottak legalább egy csésze kávét. Így azok a betegek, akiknél valójában a koffein váltja ki a pitvarfibrillációt, és ezért következetesen kerülik annak fogyasztását, eleve nem kerülhettek be a vizsgálatba. Bár az eredmények ígéretesek, további vizsgálatok szükségesek, mielőtt a koffeinfogyasztás bármilyen formában is a pitvarfibrillációval kapcsolatos ajánlások részévé válhatna.

Forrás

Wong CX, Cheung CC, Montenegro G, Oo HH, Peña IJ, Tang JJ, Tu SJ, Wall G, Dewland TA, Moss JD, Gerstenfeld EP, Tseng ZH, Hsia HH, Lee RJ, Olgin JE, Vedantham V, Scheinman MM, Lee C, Sanders P, Marcus GM. Caffeinated Coffee Consumption or Abstinence to Reduce Atrial Fibrillation: The DECAF Randomized Clinical Trial. JAMA. 2025 Nov 9:e2521056.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni.

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés