Fókuszban az egészségügy: kutatási eredmények és járványhelyzetek összefoglalója

September 26, 2024

Új kutatások szerint a biológiai gyógyszerek segíthetnek megelőzni a végstádiumú vesebetegséget AA amiloidózisban szenvedőknél, míg az olasz gyermekeknél a cöliákia diagnózisa csak ritkán késik. Továbbá, a közlekedési zaj komoly kockázatot jelent a szív egészségére, és Franciaország szigorú intézkedéseket vezetett be a madárinfluenza újabb esetei miatt.


A bDMARD-ok megelőzik a végstádiumú vesebetegséget az esetek többségében AA-amyloidosisban szenvedő betegeknél

Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a biológiai betegségmódosító antirheumatikus gyógyszerek (bDMARD), különösen a tocilizumab, jelentősen megőrizhetik a vesefunkciót az AA amiloidózisban szenvedő betegeknél, amely krónikus gyulladásos betegségekhez kapcsolódik. A 83 beteggel közel öt éven át végzett vizsgálat kiemelte, hogy a bDMARD-terápia csökkentette a gyulladásmarkereket, és a legtöbb esetben megakadályozta a végstádiumú vesebetegség (ESRD) kialakulását. A betegeket az alapbetegségük alapján kategorizálták: krónikus gyulladásos betegségek, autoinflammatorikus szindrómák és idiopátiás esetek. A tocilizumab különösen hatékonynak bizonyult, a teljes kohorsz 75%-ában megakadályozta az ESRD-t. Az eredmények arra utalnak, hogy a bDMARD-ok, különösen az IL-1-gátlók és a tocilizumab korai és célzott alkalmazása döntő fontosságú lehet az AA-amyloidosis kezelésében és a vesefunkció megőrzésében. Ez a tanulmány hangsúlyozza a bDMARD-okkal történő korai beavatkozás fontosságát a krónikus gyulladásos állapotú betegeknél a súlyos vesekárosodás megelőzése érdekében, és rávilágít a folyamatos megfigyelés és a személyre szabott kezelések szükségességére a betegek kimenetelének javítása érdekében.

Forrás: Medscape cikk

Az olasz gyermekeknél ritkán késik a cöliákia diagnózisa

Egy olaszországi országos multicentrikus vizsgálat kimutatta, hogy a cöliákia diagnózisa gyermekeknél általában időben, minimális késéssel történik. A Dr. Antonio Di Sabatino, a Páviai Egyetem munkatársa által vezetett kutatásban több mint 3000 gyermekbeteg vett részt 13 magas szintű gyermekgyógyászati beutalóközpontból. A diagnosztikai késedelem mediánja mindössze 5 hónap volt, az esetek 18,5%-ában azonban a késedelem meghaladta a 11 hónapot. A cöliákia, a glutén által kiváltott immunmediált rendellenesség a tünetek széles skáláját mutathatja, ami megnehezíti a diagnózist. A korai és pontos diagnózis döntő fontosságú, mivel a kezeletlen cöliákia jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a növekedés elmaradását, vérszegénységet és gyomor-bélrendszeri problémákat. A legfontosabb megállapítások a következők: A fiatalabb (3 év alatti) gyermekeknél gyorsabban diagnosztizálják a betegséget. Az olyan tünetek, mint a neurológiai rendellenességek, a reflux és a növekedési problémák növelhetik a diagnosztikai késedelmet. A családban előfordult cöliákia szintén befolyásolja a diagnózis felállításának időzítését. A tanulmány hangsúlyozza a korai vizsgálat fontosságát a tünetekkel vagy családi kórtörténetben cöliákiával rendelkező gyermekek esetében. A modern irányelvek, amelyek bizonyos esetekben lehetővé teszik a biopszia nélküli diagnózist, csökkentették a késedelmeket és minimalizálták az invazív eljárások szükségességét. A szülőknek és a gyermekorvosoknak éberen kell figyelniük az olyan jelekre, mint a krónikus gyomor-bélrendszeri problémák, a növekedés elmaradása és a megmagyarázhatatlan vérszegénység. A családban előfordult vagy más autoimmun betegségben szenvedő gyermekek esetében rendszeres antitestvizsgálat ajánlott a cöliákia korai felismerése és kezelése érdekében.

Forrás: Medscape cikk

Az adatok alátámasztják a közlekedési zaj negatív egészségügyi hatásait

A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Dr. Thomas Münzel által vezetett új kutatása kiemeli a közlekedési zajnak a szív- és érrendszerre gyakorolt jelentős negatív egészségügyi hatásait. A Circulation Research című szaklapban közzétett elemzés szoros kapcsolatot mutat a közlekedési zaj és a szív- és érrendszeri betegségek, például az ischaemiás szívbetegség, a szívelégtelenség és a stroke fokozott kockázata között.

Főbb megállapítások:

1. Fokozott kockázat: Az epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a közúti, vasúti és légi közlekedési zaj növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozás kockázatát. A zajszint minden 10 dB(A) növekedése esetén a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 3,2%-kal emelkedik.

2. Mechanizmusok: A zajszennyezés alvászavarokhoz, magasabb stresszhormonszinthez és oxidatív stresszhez vezet, ami hozzájárul az érrendszeri diszfunkcióhoz, gyulladáshoz és magas vérnyomáshoz.

3. Kísérleti bizonyítékok: Állatkísérletek azt mutatják, hogy a repülőgépek zajának való kitettség növeli a gyulladást és a szabad gyököket az erekben, ami rontja a szívműködést és a szívinfarktus utáni felépülést.

4. Emberi adatok: A Gutenberg Health Study megállapította, hogy a repülőgép-zajnak kitett emberek szívrohamot követően rosszabbul teljesítettek, magasabb C-reaktív fehérje-szintet és rosszabb szívműködést mutattak.

Tágabb értelemben vett hatások: A közlekedési zaj a mentális egészségre is hatással van, növeli a depresszió és a szorongásos zavarok kockázatát. A krónikus zajterhelés stresszreakciókat vált ki, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet.

Következtetés: A megállapítások hangsúlyozzák a zajcsökkentő intézkedések szükségességét a közegészségügy javítása és a szív- és érrendszeri betegségek terhének csökkentése érdekében. A közlekedési zaj jelentős egészségügyi kockázatként való elismerése kulcsfontosságú a hatékony közegészségügyi politikák kidolgozásához.

Forrás: Medscape cikk

Franciaország “magas” riasztási szinten van a madárinfluenza miatti új esetek felfedezését követően

Franciaország “magasra” emelte a madárinfluenza kockázati szintjét, miután a rendkívül fertőző vírus újabb eseteit észlelték. A mezőgazdasági minisztérium által bejelentett döntés értelmében minden baromfigazdaságnak zárt térben kell tartania a madarakat, és további biológiai biztonsági intézkedéseket kell végrehajtania a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében. A közelmúltban Bretagne-ból és Somme megyében a pulykák körében jelentettek járványkitöréseket. A novembertől márciusig tartó fokozott kockázati időszak egybeesik a hidegebb hőmérséklettel és az aktív migrációs hullámokkal, ami fokozza a veszélyt. Bár a madárinfluenza az élelmiszereken keresztül nem veszélyes az emberre, a baromfiállományokra jelentős kockázatot jelent, ami tömeges selejtezésekhez, kereskedelmi korlátozásokhoz és az emberi átvitellel kapcsolatos aggodalmakhoz vezethet. A vírus elleni küzdelem érdekében Franciaország októberben oltási kampányt indított, amelynek középpontjában a kacsák állnak, amelyek hatékonyan hordozzák a vírust anélkül, hogy tüneteket mutatnának. November végére a megcélzott 60 millió kacsa 70%-a megkapta az első oltást, és 40%-uk teljesen be volt oltva. A baromfiipar szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, hogy felmérje, mennyire hatékony a vakcinázási stratégia a madárinfluenza terjedésének megfékezésében. Ez a magas fokú riasztás hangsúlyozza a folyamatos kihívásokat és a baromfi és a közegészségügy védelméhez szükséges megelőző intézkedéseket.

Forrás: Medscape cikk

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni.

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés