Nyári Rövid Hírösszefoglalók

August 15, 2024

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a legfrissebb, orvosok számára releváns híreket, melyeket a Medscape oldalán találhattok. Az alábbiakban négy cikket foglalunk össze, amelyek az elmúlt hónapokban kerültek publikálásra. Ezek a cikkek különböző területeket fednek le, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésétől kezdve az új pszichoterápiás kutatásokig.

1. Frissített ACC/AHA Irányelvek a Pitvarfibrilláció Kezelésére

Az American College of Cardiology (ACC) és az American Heart Association (AHA) frissített iránymutatást adott ki a pitvarfibrilláció (AF) kezelésére. Ez az új irányelv egy felülvizsgált osztályozási rendszert vezet be, amely az AF kezelésének holisztikus megközelítését hangsúlyozza négy szakaszon keresztül. Ezek a szakaszok a veszélyeztetettségtől a tartós AF-ig terjednek, felismerve a betegség kontinuumát. Az iránymutatás kiemeli az életmód és a kockázati tényezők módosításának fontosságát, beleértve a testsúlycsökkentést, a fizikai aktivitást és a magas vérnyomás kezelését. Továbbra is támogatja a CHA2DS2-VASc pontszámot a stroke kockázatának felmérésére, és támogatja a katéteres ablációt, mint első vonalbeli terápiát a kiválasztott betegeknél. Ezenkívül frissítették a bal pitvari függelék elzáró eszközök használatára, valamint a beültethető eszközökkel és viselhető eszközökkel észlelt AF kezelésére vonatkozó ajánlásokat. Az iránymutatás célja, hogy egyértelmű és előíró jellegű tanácsokat adjon a betegeknek és az egészségügyi szolgáltatóknak az AF eredményeinek javítása érdekében.

Forrás:
ACC/AHA Issue Updated Atrial Fibrillation Guideline
https://www.medscape.com/viewarticle/998956

2. A CBT Jobb Eredményeket Mutat Az Elhúzódó Gyász Kezelésében, Mint A Mindfulness Terápia

Egy nemrégiben végzett randomizált vizsgálat kimutatta, hogy a kognitív viselkedésterápia (CBT) hatékonyabb, mint a mindfulness-alapú kognitív terápia (MT) az elhúzódó gyászbetegség kezelésében. A Dr. Richard Bryant, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa által vezetett vizsgálatba 100 felnőttet vontak be, akiket a kezelés után hat hónappal a tünetek súlyosságát vizsgálták.

A gyászközpontú CBT-ben részesülő résztvevők szignifikánsan nagyobb mértékű csökkenést mutattak az elhúzódó gyászbetegség tüneteiben, mint az MT-ben részesülők. Konkrétan a CBT 7,1 pontos átlagos különbséget eredményezett a hosszan tartó gyász (PG)-13 skálán, ami nagy hatásméretet jelentett. Ezenkívül a CBT a Beck-féle depressziós leltárral mért depressziós tünetekben is jelentősebb csökkenést eredményezett.

Bár mindkét terápia jelentősen csökkentette a gyász tüneteit, az eredmények kiemelik a gyászközpontú CBT jobb hatékonyságát. A tanulmány hangsúlyozza a személyre szabott beavatkozások fontosságát az elhúzódó gyászbetegség kezelésében, és bizonyítékot szolgáltat a CBT, mint előnyben részesített kezelési lehetőség támogatására.

Ezek az eredmények kritikus jelentőségűek a klinikusok számára az elhúzódó gyászban szenvedő betegek terápiás stratégiáinak optimalizálásában, hangsúlyozva a célzott pszichológiai beavatkozások szükségességét a mentális egészségi eredmények javítása érdekében.

Forrás:
CBT Tops Mindfulness Therapy for Prolonged Grief Disorder
https://www.medscape.com/viewarticle/cbt-tops-mindfulness-therapy-prolonged-grief-disorder-2024a1000900

3. A CDC Egészségügyi Figyelmeztetést Adott Ki Az Mpox Vírus Veszélyesebb Altípusa Miatt
A CDC egészségügyi riasztást adott ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) terjedő, I. klád néven ismert mpox vírus fertőzőbb és súlyosabb altípusa miatt. Az I. kládról még nem érkezett jelentés az Egyesült Államokból, de a KDK-ból érkező utazókat figyelemmel kísérik a lehetséges esetek szempontjából. Ez az altípus veszélyesebb, mint a II. klád, amely tavaly globális járványt okozott, és elsősorban meleg, biszexuális és más, férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiakat érintett.

Most először mutatkozik bizonyíték arra, hogy az I. klád szexuális érintkezés útján is terjedhet, ami kiegészíti a fertőzött állatokkal való érintkezést követő szoros emberi érintkezés ismert terjedési útvonalait. A vírus influenzaszerű tüneteket és gennyes bőrelváltozásokat okoz.

A klinikusoknak és az egészségügyi osztályoknak azt tanácsolják, hogy a KDK-ból érkező utazóknál figyeljék a tüneteket, és kövessék a megfelelő diagnosztikai és kezelési protokollokat a lehetséges terjedés megelőzése érdekében.

Forrás:
CDC Issues Health Alert for Subtype of Mpox Virus in Congo https://www.medscape.com/s/viewarticle/999131

4. Kritikák Az FDA Helyettesítő Markerek Alapján Történő Gyógyszerengedélyezése Kapcsán

Egy nemrégiben készült tanulmány aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az FDA egyre inkább a helyettesítő markerekre támaszkodik a gyógyszerek engedélyezése során, kiemelve, hogy számos ilyen marker esetében hiányzik a valós klinikai eredményekkel való későbbi validálás. A helyettesítő markereket, például a vérvizsgálatokat gyakran használják a gyógyszerek engedélyezési folyamatának felgyorsítására. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy ezek a markerek nem korrelálnak következetesen a betegek számára jelentékeny előnyökkel, például a tünetek vagy az életminőség javulásával.

Az ellentmondást jól példázza az aducanumab Alzheimer-kórra történő engedélyezése, amely az amiloid béta plakkok csökkentésére való képességén alapult, annak ellenére, hogy a klinikai előnyökre nincs elegendő bizonyíték. Többek között ez a döntés is vitát váltott ki az FDA jóváhagyási normáiról.

A különböző nem onkológiai betegségek 37 helyettesítő végpontjának áttekintése során megállapították, hogy 59%-ukról nem készültek támogató metaanalízisek, és azok, amelyeket elemeztek, gyakran gyenge összefüggést mutattak a tényleges klinikai eredményekkel. Ez a tendencia kérdéseket vet fel az ilyen markerek alapján jóváhagyott gyógyszerek megbízhatóságával kapcsolatban.

Az orvosok és a betegek általában azt feltételezik, hogy az FDA által jóváhagyott gyógyszereket alaposan átvilágították mind a biztonságosság, mind a hatékonyság szempontjából. A tanulmány megállapításai azonban azt sugallják, hogy sok jóváhagyott gyógyszer nem hozza meg a várt klinikai előnyöket, ami hangsúlyozza, hogy szigorúbb, a jóváhagyást követő vizsgálatokra van szükség a hatékonyság megerősítésére.

A tanulmány egyértelműbb iránymutatásokat és szilárdabb bizonyítékokat követel a helyettesítő markerek használatának alátámasztására a gyógyszerek engedélyezésében, biztosítva, hogy az új terápiák valóban a betegek javát szolgálják a valós körülmények között.

Forrás:
Critics Say FDA’s Use of Surrogate Markers Falling Short
https://www.medscape.com/viewarticle/surrogate-markers-used-many-new-drug-approvals-lack-follow-2024a10009f6

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni.

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés