Nemzetközi kitekintés: hol tart a füstmentesség?

August 30, 2021

Februárban online rendezvénysorozatot tartottak az egyik füstmentes technológia fejlesztői és kutatói. Az újabb független kutatások rövid ismertetése mellett sor került egyes utánkövetéses eredmények és független vizsgálatok bemutatására is. Japán, olasz és német dohányosok körében vizsgálták a cigarettahasználati szokások változását a füstmentes technológia megjelenése mellett.

Hol tart a füstmentesség a legfrissebb kutatások szerint

A füstmentes dohányhevítő rendszer (Tobacco Heating System, THS) elérhetősége elérte azt a volument nemzetközi szinten, hogy lehetségessé vált az új technológia hatásainak populációs szintű vizsgálata is, mely kiemelt szerepet játszik abban hogy megértsük, milyen hosszú távú hatásokkal járhat az ezekre a technológiákra való áttérés. Mint a beszámolókból kiderült, az új, füstmentes technológiára váltó felnőtt dohányzók száma megközelítette a 18 millió főt, az első felmérések szerint 17.6 használóból 12 millióan teljesen elhagyták a hagyományos cigarettát. Ez az érintett csoport 68%-ára nézve jelentős relatív dohányzási ártalomcsökkentést jelent, ha visszagondolunk az égés és a hevítés közti kimutatható különbségekre. Az utánkövetés fókuszában tehát a fogyasztói viselkedés állt.

Füstmentes dohányhevítő rendszer használata Japán, Olaszország és Németország példáján keresztül

Számos országban zajlik jelenleg a füstmentes technológiára váltó dohányosok utánkövetése. Az online események során már bemutatásra kerültek a német, olasz és japán lakosság körében készített keresztmetszeti felmérések eredményei. A füstmentes dohányhevítő technológia Olaszországban és Japánban 2014 óta, Németországban 2016 óta érhető el. A vizsgálat országonként 4000-6000 fő bevonásával zajlott, és a 2017-2019 közti időszakot mérte fel. A teljes felnőtt lakosságra vetítve ebben az időszakban Japánban a füstmentes dohányhevítő rendszert használók prevalenciája 3,3%-ot ért el, úgy, hogy a felnőtt lakosság körülbelül 18-19%-a dohányzik.

Olaszországban és Németországban az új technológiára váltók aránya  1,1%, illetve 0,3%.

A füstmentes technológia piaci bevezetését követő kutatások vezetője, Karina Fischer, elmondása szerint azon felnőtt dohányzók körében, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni a dohányzáról – azaz a leszokást nem választották és a cigarettázás folytatása mellett döntöttek –  számukra a füstmentes dohányhevítő rendszerek viszont elfogadható alternatívává léptek elő a cigaretta helyett. Ha nem a lakossági prevalencia, hanem a rendszeresen dohányzók vonatkozásában vizsgáljuk a füstmentes dohányhevítő rendszer részarányát, akkor a vizsgált időszakban a füstmentes dohányhevítő rendszert használók aránya Japánban 18,4%-ot, Olaszországban 4,1%-ot, míg Németországban 1,2%-ot ért el. Fischer beszámolt arról a fontos tényről is, hogy a  füstmentes dohányhevítő rendszert használók 99%-a korábban is fogyasztott dohánytermékeket. Ez tehát alátámasztja azt a feltételezést, mely szerint a füstmentes technológiák azokat a felnőtt dohányzókat célozzák akik nem szoknak le, és nem tartanak érdeklődésre számot azok körében, akik korábban nem dohányoztak.

A dohányzásról valamelyen okból nem leszokó dohányosok körében a cigarettázásról a füstmentes technológiákra váltást elősegítő tényezők között az egészségügyi vonatkozásokon túl gyakori szempont a füstszag, a cigarettabűz kerülése is. Emellett Japánban szabályozással, adóztatással is segítik azokat, akik ilyen módon váltanak a cigarettáról alternatív technológiákra. A fenti adatok alátámasztják azt a szemléletet, amit a füstmentes technológia fejlesztői képviselnek:az ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja az, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotin tartalmú termékeket. Ha már dohányzunk, akkor a legjobb ha mihamarabb leszokunk. Ha pedig nem szokunk le, akkor tájékozódjunk a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes alternatívákról.  

A füstmentes technológiákról itt olvashat bővebben.

Felhasznált források:

Fischer, K., Roulet, S., Almodovar, J., Magnani, P. (2021): IQOS Use Prevalence and History of Tobacco Product Use: Findings from Surveys in Japan, Italy, and Germany. SRNT 2021 Virtual Event. https://www.srnt.org/page/2021_Meeting

Az összefoglalót készítette: Dr. Fekete Émi

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés