Hosszú távú hatások és maradványtünetek COVID-19 után

February 4, 2021

Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis arról számolt be, hogy a COVID-19-en áttesettek mintegy 80%-ánál (95% CI: 65-92%) a betegség akut fázisának lezajlása után három héten túl is fennmaradhatnak panaszok vagy tünetek. Az összegzés a szakirodalomban 55 olyan jelet vagy tünetet talált, amelyek az igazolt SARS-CoV-2 fertőzés után tartósan jelen lehetnek. Bár a beszámolók többsége súlyos vagy kritikus lefolyású megbetegedésen átesettekre vonatkozik, a maradványtünetek enyhe vagy akár tünetmentes fertőzés után is kialakulhatnak.

Akut COVID-19 után három héten túl fennmaradó leggyakoribb panaszok
Tünet, jelElőfordulási gyakoriság95% CI
Fáradékonyság58%42–73%
Fejfájás44%13–78%
Figyelemzavar27%19–36%
Hajhullás25%17–34%
Nehézlégzés24%14–36%

A fáradékonyság akutan és hosszú távon egyaránt a leggyakrabban előforduló panasz, amely a betegség jelentkezése után akár 100 napon túl is jelen lehet. A COVID-19-ben tapasztalt fáradékonyság részben a krónikus fáradtság szindrómára hasonlít. Erre jellemző a súlyos fáradtság mellett a fájdalom, alvászavar, neurokognitív és autonóm idegrendszeri zavarok is, továbbá hogy a panaszok már kisebb fizikai vagy szellemi megterhelésre is jelentősen rosszabbodnak. A krónikus fáradtság szindróma háttere tisztázatlan, azonban jelentkezését leírták egyes vírusfertőzések – például Epstein–Barr-vírus, cytomegalovirus, enterovirus és herpesvirus – lezajlását követően.

COVID-19 megbetegedés után gyakoriak a neuropszichiátriai maradványtünetek: például a fejfájás (44%), a figyelemzavar (27%) és az anosmia (21%), azonban nem világos, hogy COVID-19 után ezek milyen mechanizmussal jönnek létre. Az újonnan diagnosztizált pszichiátriai kórképek kialakulásának kockázata COVID-19 után felnőtt betegekben kétszeresére nő. A leggyakrabban szorongást, álmatlanságot és dementiát tapasztalhatunk.

A hajhullás, hajvesztés szintén gyakori jelenség COVID-19 után. Bár ez a panasz néhány hónap után magától rendeződik, hozzájárulhat a lábadozó beteg emocionális terheihez.

A nehézlégzés (24%) és a köhögés (19%) mellett a kóros mellkas-CT-leletet a betegek 35%-ánál találtak, akár 60–100 nappal az első tünetek megjelenése után is. Hasonló jelenségek más viralis pneumoniák után is előfordulnak. A metaanalízis szerint a tüdőfunkciók is tartósan károsodnak, a csökkent szénmonoxid-perfúzió például a betegek 10%-ára jellemző.

COVID-19 lezajlása után egyes laborparaméterek tartósan abnormális tartományban maradhatnak. A szakirodalomban hat paraméter eltéréseit említik: a D-dimer (20%), a NTproBNP (11%), a C-reaktív-protein (8%), a ferritin (8%), a prokalcitonin (8%) és az interleukin-6 (3%).

Forrás: Lopez-Leon S, Wegman-Ostrosky T, Perelman C, et al. More than 50 Long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis. medRxiv 2021; Jan 30:2021.01.27.21250617.

Az eredeti cikket itt olvashatja el!

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés