Hírek röviden: Moderna-vakcina – alvadásgátlók vizsgálata – IL-6-gátlás

January 14, 2021

A Moderna vakcinája 94,1%-os hatásosságú

A Moderna által fejlesztett, mRNS-alapú védőoltás 94,1%-os hatásossággal előzi meg a tünetekkel járó COVID-19 megbetegedést – ez a konklúziója a III. fázisú, placebokontrollált, randomizált vizsgálatnak.

A vizsgálatba bevont 30 420 önkéntes 1:1 arányú véletlenszerű kiválasztás alapján kapott 28 nap különbséggel két adag vizsgálati szert vagy placebót. Az elsődleges hatásossági végpont a második vakcina felvételét követő 14. nap után kialakuló COVID-19 azoknál a személyeknél, akik korábban nem estek át a fertőzésen.

A placebocsoportban 185 megbetegedést regisztráltak (56,5 eset 1000 betegévre vetítve; 95% CI: 48,7–65,3), míg az aktív szerrel oltottak körében 11 eset fordult elő (3,3 eset 1000 betegévre vetítve; 95% CI: 1,7–6,0). Az elsődleges végpont megelőzésében az aktív szer hatásossága 94,1%-osnak adódott (95% CI: 89,3–96,8%; p<0,001). A hatásosság a másodlagosan elemzett alcsoportokban (első dózis után 14 nappal vizsgálva; kiinduláskor bizonyítottan SARS-CoV-2-fertőzöttek; 65 évesek vagy idősebbek) is hasonlóan alakult.

Az oltott személyek átlagéletkor 51,4 év volt, a 65 évet betöltöttek 24,8%-os arányban, a fiatalabb, de COVID-19 szempontjából kockázatosnak tekintett komorbiditásban szenvedők 16,7%-os arányban szerepeltek a vizsgálatban.

Forrás: Baden LR, El Sahly HM, Essink B, et al; the COVE study group. Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine. N Engl J Med. 2020 Dec 30:NEJMoa2035389.

Az eredeti cikket itt olvashatja el!

Alvadásgátlók vizsgálata: leállították a súlyos betegek bevonását

Leállították a kritikusan súlyos betegek bevonását abban – az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) által koordinált – három nagy vizsgálatban (REMAP-CAP, ACTIV-4, ATTAC), amelyek az antithromboticus, illetve antikoaguláns-kezelés hatásosságát kutatják COVID-19-megbetegedésben. A hír minden további tudományos publikációt megelőzően sajtóközlemény formájában jelent meg a NIH saját honlapján.

Ismeretes, hogy a COVID-19 esetenként kiterjedt vérrögképződéssel jár, amelynek során testszerte – akár a legkisebb erekben is – thrombusok keletkezhetnek. A szokatlan alvadási jelenség számos szövődmény okozhat: légzési elégtelenséget, szívrohamot, stroke-ot. Az alvadási zavar kezelésére a vizsgálatokban frakcionálatlan vagy kis molekulasúlyú heparint adnak.

A három vizsgálat független ellenőrző testületei az eddigi eredmények folyamatos ellenőrzése során azt állapították meg, hogy az alkalmazott alvadásgátló kezelés mellett nem csökken a szervtámogatás (lélegeztetés, vasopressorkezelés, extracorporalis oxigenizáció) szükségessége, a súlyos mellékhatások kialakulása viszont nem zárható ki.

A mérsékelten súlyos, intenzív kezelésre nem szoruló betegekre a döntés nem terjed ki, a bevonás ebben a betegcsoportban folytatódik. Továbbra is fontos kérdés, hogy az alvadásgátló kezelés során teljes vagy csökkentett dózisban érdemesebb adni a heparint. A más indikáció miatt heparinizált betegek a vizsgálatban nem vesznek részt.

A sajtóközlemény azt ígéri, hogy a lehető legrövidebb időn belül közzéteszik további elemzéseik eredményeit.

Forrás: National Institute of Health. [Press release]. NIH ACTIV Trial of blood thinners pauses enrollment of critically ill COVID-19 patients. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-activ-trial-blood-thinners-pauses-enrollment-critically-ill-covid-19-patients

Az eredeti cikket itt olvashatja el!

Mégis hatásos lehet az IL-6-gátlás?

Friss kutatási eredmények szerint az interleukin-6 antagonistái, a tocilizumab és a sarilumab csökkenti a mortalitást és a szervtámogatási szükségletet az intenzív osztályon kezelt, légzéstámogatásra szoruló betegeknél. A két IL-6-gátló a korábbi vizsgálatokban nem bizonyult hatásosnak a COVID-19-betegek kezelésére.

A REMAP-CAP egy nemzetközi, adaptív vizsgálati platform, amely korábban a dexamethason hatásosságát igazolták. E platform keretein belül a légzéstámogatás szükségessé válását követő 24 órán belül 353-an kaptak tocilizumabot (8 mg/kg), 48-an sarilumabot (400 mg) és 402-en kerültek a standard kezelésben részesülő kontrollcsoportba. A standard kezelés részeként a betegek több mint 80%-a kapott dexamethasont.

A szervtámogatásra nem szoruló napok száma a kontrollcsoport betegeinél nulla, a tocilizumabbal kezelt betegeknél 10, a sarilumabbal kezelteknél 11 volt. A kontroll betegeknél tapasztalt 35,8%-os kórházi mortalitást a tocilizumab 28%-ra, a sarilumab 22,2%-ra mérsékelte. Az IL-6-gátlókat a dexamethasont is tartalmazó standard kezelés mellett sikerült elérni.

A vizsgálat a British Medical Journal és a Yale Egyetem által működtetett preprint (nem lektorált) közlemények szerverén, a medarxiv.com-on jelent meg.

Forrás: Gordon AC, Mouncey PR, Al-Beidh F, et al; the REMAP-CAP investigators. Interleukin-6 Receptor Antagonists in Critically Ill Patients with Covid-19 – Preliminary report. [Internet]. medRxiv 2021.01.07.21249390; doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.07.21249390

Az eredeti cikket itt olvashatja el!

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés