Immunonkológia, Nobel-díj, muzsika

October 18, 2018

A kétezres évek elejének egyik legnagyobb orvostudományi sikertörténete az immunonkológia. Az immunellenőrzőpont-gátlók felfedezésével olyan, korábban megállthatatlannak tartott daganatok kezelése vált lehetővé, mint a melanoma vagy a tüdőrák. Az immunonkológiát nagy mértékben megalapozó két kutató 2018-ban orvosi-fiziológiai Nobel-díjat kapott. Hosuku Tonjo a programozott sejthalál receptorának (PD-1) felfedezésével, James P. Allison pedig a T-sejtek felszínén kifejeződő CTLA-4-nek az immunválasz szabályozásában betöltött szerepének tisztázásával érdemelte ki az elismerést.

James P. Allison
James P. Allison (Credit: Gerbil / CC-BY-SA-3.0)

A CTLA-4 funkciója sokáig vitatott volt. A kutatók jelentős része úgy vélte, hogy a korábban felfedezett CD-28-hoz hasonlóan az immunválasz erősítése a szerepe. Allison éppen ellenkezőleg, gátló szerepet tulajdonított a CTLA-4-nek, azonban ezzel kapcsolatos véleményét eleinte figyelmen kívül hagyták. Évekkel később azonban bebizonyosodott, hogy nemcsak hogy gátolja az immunválaszt, hanem mutációja összefügghet számos autoimmun megbetegedés kialakulásával, és központi szerepet játszik a daganatok elleni immuntoleranciában. A CTLA-4-et gátló ipilimumab volt az első abban az új gyógyszerosztályban, amely aztán forradalmasította az onkológiát.

By 大臣官房人事課 (平成25年度 文化勲章受章者:文部科学省) [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons
By 大臣官房人事課 (平成25年度 文化勲章受章者:文部科学省) [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons
Hosuku Tonjo egy közvetlenebb úton járt. Még 1992-ben felfedezte, hogy a PD-1 génje csak az apoptosisra képes T-sejtekben expresszálódik, és CD-3 ellenes antitestekkel ez az apoptosis indukálható. A PD-1 feladata a T-sejtek gátlásával a szükségtelen vagy a szervezetre káros immuntevékenység felfüggesztése. Ezt a gátló hatását használják ki a daganatsejtek arra, hogy elhárítsák a rendfenntartó T-sejtek támadását. Ma már több olyan gyógyszer is forgalomban van, amely programozott sejthalál receptorának – vagy ligandjának – gátlásával hozzásegíti az immunrendszert a daganatsejtek elpusztításához.

James P. Allisonnak a Texasi Egyetemen folytatott, Nobel-díjat érő kutatások mellett van egy másik szenvedélye: szájharmonikázik egy blueszenekarban. Az együttes különlegessége, hogy valamennyi tagja egytől egyig onkológus, és a beszédes The CheckPoints nevet viseli. Négyen immunonkológiai szakember alapította: a billentyűs Patrick Hwu, az MD Anderson Cancer Center Melanoma Osztályának vezetője, az énekesnő Rachel Humphrey, aki Johns Hopkins vezető immunonkológusa, a gitáros Thomas Gajewski, aki szintén a melanoma immunterápiájanak specialistája és a harmonikás Allison. Az együttes időről időre kiegészül más tagokkal, például a gitáros John Timmermannal (David Geffen School of Medicine) és a dobos Dirk Spitzerrel (Washington University), akik szintén onkológus. Egy 2014-es felvételen pedig Lisa Butterfield, az Immunonkológia Társaság alelnöke volt az énekesnőjük.

Az együttes zenei értelemben „mindenevő”. Rock and roll, popzene, blues, mindent játszanak.

– Évekig senki sem hitt az immunonkológiában – nyilatkozta Patrick Hwu. – Ezért minden koncert zárószáma a „Don’t Stop Believin”. Szinte himnuszunkká vált, amivel azt szeretnénk megmutatni, hogy évtizedekig kitartottunk, és ma már mindenki elismeri, hogy az immunterápia egy fontos dolog.

A zenekartól azonban nem áll távol a humor sem: a Doors 1966-os világsikerének (Come On Baby Light My Fire) szövegét kissé átírták: „Gyere bébi, érintsd meg a dendritemet…”

A The CheckPoints tagjai üdítő és felemelő példáját mutatják a teljes életnek: tudomány és művészet, munka és kikapcsolódás. Rendszeresen fellépnek az Immunonkológia Társaság (SITC) kongresszusain, legközelebb 2018. november 18-án Washingtonban. Aki nem tud részt venni a rendezvényen, annak ajánljuk az SITC YouTube-csatornáját, ahol a fontos tudományos nyilatkozatok mellett néhány korábbi koncert részletét is megtalálja…

Irodalom

Airhart MG. James Allison Eases Off the Brakes (Audio). Point of Discovery [Internet]. The University of Texas at Austin, College of Natural Sciences. 2018. május 21. [utolsó elérés 2017. október 18.] https://cns.utexas.edu/point/james-allison-eases-off-the-brakes-audio
Panjwani L. The CheckPoints Let Immunotherapy Experts Cut Loose. Targeted Oncology [Internet]. 2016. november 12. [utolsó elérés 2017. október 18.] https://www.targetedonc.com/conference/sitc-2016/the-checkpoints-let-immunotherapy-experts-cut-loose

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés