Amikor a tünetek mögött több betegség is állhat

August 19, 2017

 

A beteg krónikus neurológiai betegségeinek és visszatérő depressziójának több hasonló tünete volt. Antidepresszáns adása, szupportív, problémára fókuszált pszichoterápia mellett pszichés tünetei jelentősen javultak és neurológiai betegségének megélése és elfogadása is jobb lett. A szomatikus betegségekkel is küzdő depressziós férfibeteg pszichés tüneteinek javulásával párhuzamosan testi panaszai is csökkentek.

 

 

A 64 éves férfival 2015-ben találkoztam első alkalommal, ideggyógyász kolléga küldte. Neurológiai panaszai 2008-ban kezdődtek, alsó végtagokon észlelt zsibbadást, gyengeséget. A részletes kivizsgálás során ENG-vel demyelinisatiós karakterű polyneuropathiát állapítottak meg nála. A liquorvizsgálat enyhén emelkedett fehérjeszintet mutatott. Tünetei hátterében krónikus immunmediált polyneuropathiát (CIDP) véleményeztek.

Másfél hónapos szteroidkezelés panaszaiban lényeges változást nem eredményezett. A diagnózis a beteget nagyon megrendítette, félt a következményektől. Ezt követően kb. öt-hat évig állapota változatlan volt nagy dózisú vitaminok szedése mellett.

2015-ben érzett rosszabbodást, fáradékonnyá vált, bizonytalan izomgyengeséget érzett, terhelésre izmaiban görcsös fájdalom keletkezett. Fogyott. Objektív neurológiai statusa viszont nem romlott.

A beteg pár éve diabéteszes is, így a neurológiai tüneteit ez is magyarázhatja, valamint az is, hogy feltehetően depressziója oldására egyre gyakrabban nyúlt az alkoholhoz.

Az évekig tartó neurológiai követés nem igazán támogatja a CIDP-t, betegségét, panaszait inkább polyneuropathiának véleményezték, amely diabéteszes eredetű lehet. Alvászavara, enerváltsága, mélyebb fekvésű hangulata, nagyfokú aggódásai miatt irányították pszichiáterhez.

Pszichiátriai anamnézise: Az első beszélgetés során fény derült arra, hogy régebben, kb. 10 éve – még neurológiai betegsége kezdete előtt – már járt pszichiáternél. Akkor súlyos stressz, egzisztenciális problémák miatt alakultak ki szorongásos, depresszív panaszai. A háttér: a beteg építési vállalkozóként dolgozott, és az ismert társadalmi változások miatt azonban egyre kevesebb lett a megrendelése. Embereket kellett elbocsájtania, bevétele csökkent. Lelkiismeret-furdalása volt emiatt, valamint nehezen tudta elfogadni az életszínvonal-csökkenést.

Depresszív tünetei alakultak ki és egy pszichiáter kollégánál járt, ahol először escitalopramot, majd később venlafaxint kapott kb. másfél évig. Depresszív tünetei enyhültek, de szorongása, bizonytalansága, alvászavara megmaradt. Az elmúlt évek során folyamatosan szedett kisebb-nagyobb dózisban alprazolamot, illetve clonazepamot, családorvosi javaslatra.

2015-ös felvételi panaszai: hónapok óta gyenge, fáradékony, semmihez nincs kedve. Alvása rossz. Fogyott, enervált, egyre több alprazolamot szed. Lábait gyengének érzi. Alig megy el otthonról, szinte egész nap fekszik, „pihen”. Az elvégzett Zung: 54, amely súlyos depresszióra utal. A pszichés képet anhedónia, anergia, negatív jövőkép uralja.

Nehéz elkülöníteni, mely tünetek következhetnek neurológiai betegségéből, illetve diabéteszéből, illetve melyeket okozza a depressziója.

A háttérben a szomatikus betegségek miatti elkeseredése mellett fokozatos izolációja is állhat. Ezt részben munkájának drasztikus csökkenése, illetve az magyarázhatja, hogy felesége másik városban dolgozik, csak hétvégéken találkoznak. Felnőtt gyerekei, unokái az ország másik felében élnek. Hétközben egyedül él, már az is nehézséget okoz, ha el kell mennie otthonról. Irodája abban a házban van, ahol lakik. Napokig rendesen fel sem öltözik, csak melegítőt húz. Az ebédet hozatja, felesége elmondása szerint hétvégéken egyhetes mosatlan edény, takarítatlan lakás várja. Egyre gyakrabban nyúl alkoholhoz.

Tekintettel a korábban szedett antidepresszánsok részleges terápiás hatásaira, a több hatáspontú, jó mellékhatásprofilú vortioxetin adását kezdtük.

A gyógyszerszedés mellett kéthetente találkozunk. Először alvása lett jobb, majd fokozatosan nyitottabbá vált. Kb. két hónap eltelte után vált markánssá javulása, jóval energikusabb lett. Fogyása megállt. Gyógyszermelléhatásról nem számolt be.

A javulását az is támogatta, hogy felesége visszajött Pécsre dolgozni, nincs már egyedül egész héten. Az elmúlt hónapokban lassan kibővült munkája is, egyre több megbízást kap, ismét jövőre irányuló bizakodó tervei vannak. Alkoholhoz is egyre ritkábban nyúl.

Neurológiai maradványtünetei továbbra is megtalálhatók, de nem romlottak és elfogadta őket. Önértékelése javult, izolációja csökkent, tervei vannak.

Próbáljuk redukálni az alprazolam adagját, cél annak elhagyása. További gondozása szükséges.

A kézirat közlésre érkezett: 2017. január 25.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés