Mi változhat a diabetes kezelésében az ADA/EASD új irányelvének tervezete alapján?

Több újdonság is várható a diabetes kezelésében – publikálták az ADA/EASD új irányelvének tervezetét.


Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) és az Európai Diabetológiai Társaság (EASD) 2. típusú diabatesszel kapcsolatban 2015-ben kiadott terápiás irányelvének 2018-as frissítésének tervezetét június 26-án mutatták be és vitatták meg Orlandóban az ADA idei tudományos ülésén.

A tervezet általában pozitív visszhangot váltott ki, többek véleménye szerint a cukorbetegek kezelésében egyre nagyobb szerepet kapó alapellátásban is jól hasznosítható iránymutatás lesz.

Fókuszban a cardiovascularis társbetegségek

A most kiadott tervezet továbbra is a metformint ajánlja első vonalbeli kezelésként, azonban a második vonalban az inzulin helyett a GLP1-agonisták vagy SGLT2-inhibitorok adását részesíti előnyben, természetesen a beteg egyéb jellemzői és a gyógyszerek elérhetőségének figyelembe vételével. Bár az életmód-változtatás és a metformin továbbra is a terápia alapja, már az egyeztetések során vita volt a metformin első vonalbeli alkalmazásának jövőjét illetően. Végül a jelenlegi tervezetben a metformin megőrizte vezető szerepét alacsony ára és bizonyítottan kedvező hatás-mellékhatás profilja miatt.

Az állásfoglalás szerint a 2. típusú diabetes kezelésének a cardiovascularis státusz, a további társbetegségek és a beteg preferenciáinak felmérésével kell kezdődnie. Az elmúlt években megjelent új antihyperglykaemiás gyógyszereknek köszönhetően 2. típusú diabetesben a hyperglykaemia kontrollálása egyre összetettebbé vált, különösen az SGLT2-gátlókkal és GLP1-receptor-agonistákkal elért eredmények miatt.

Az atherosclerotikus, illetve szívelégtelenségben szenvedő cukorbetegek kezelése külön algoritmusok szerint történhet majd. Ha egy cukorbetegnél az atheroscleroticus elváltozások dominálnak, a GLP1-receptor-agonistákat vagy – megfelelő vesefunkciók esetében – az SGLT2-gátlókat fogják javasolni, ebben a sorrendben, bizonyított cardiovascularis előnyeik miatt. Ha inkább a szívelégtelenség a jellemző, akkor az SGLT2-inhibitor a preferált, a GLP1-receptor-agonisták jelentik az alternatívát. Az előző, 2015-ös ajánláshoz képest tehát az egyik fontos változás e két gyógyszerosztály előretörése. A cardiovascularis állapot felmérése azért szükséges elsőként, mert ezek a komorbiditások befolyásolják, melyik vércukorszint-csökkentő gyógyszerosztályt érdemes előnyben részesíteni.

A GLP1-receptor-agonisták közül a LEADER vizsgálat alapján a liraglutid, míg az SGLT2-inhibitorok közül az EMPA-REG OUTCOME eredményei miatt az empagliflozin lesz a választandó a tervezet szerint.

original ad 300

További szempontok

Ha egyik fent említett komorbiditás sincs jelen, akkor a következő prioritás a beteg testsúlyával és a hypoglykamiával kapcsolatos szükségletei és preferenciái. A tervezett állásfoglalás új információkat tartalmaz a krónikus vesebetegségben szenvedők, a táplálásterápia alatt állók, illetve a bariátriai sebészeti betegek kezelésével kapcsolatban.

Az injekciós kezelésre való áttérés során a GLP1-receptor-agonisták előnyben részesítendők lesznek az inzulinnal szemben, és szerepelni fog az ajánlásban az oralis szerekről átállított betegeknél a parenteralis készítmények adagjának letitrálása.

Az irányelv kitér majd a kezelési költség kérdéseire is, ami különösen akkor válik fontossá, amikor a finanszírozási feltételek a szakmailag indokolt terápiát nehezítik vagy megakadályozzák.

Nyitott kérdések

A konferencián számos megválaszolásra váró kérdést is érintettek. Nincs még válasz például a duális terápia előnyeivel és hátrányaival kapcsolatos felvetésekre, ahogy arra sem, hogy az SGLT2-gátlóknak és a GLP1-receptor-agonistáknak lehet-e helyük az elsődleges prevencióban. További kutatások szükségesek a glükóz-reszponzív inzulin, illetve a hepatoszelektív inzulin koncepciójával kapcsolatban is.

A tervezettel szembeni kritikaként többen aggályukat fejezték ki a dokumentum szerzőinek szakmai függetlensége miatt. A panel társelnökeinek pénzügyi érdekeltséggel kapcsolatos nyilatkozatában számos szponzoráló gyógyszergyár szerepelt. Az amerikai Nemzeti Orvosi Akadémia (NAM) irányelve szerint a kételyek elkerülése érdekében legalább az egyik elnöknek financiális érdekütközéstől mentesnek kell lennie, ami ez esetben nem teljesült. A hozzászólások hangsúlyozták, hogy bár a szerzők és a panel vezetői tekintélyes szakértők, az irányelv hitelességét ez a hiányosság negatívan befolyásolja.

A most bemutatott irányelv-tervezetet végleges formájában 2018 októberében fogják bemutatni Berlinben az EASD kongresszusán.

Az előadások és a diszkusszió teljes dia- és hanganyaga elérhető az ADA honlapján (https://professional.diabetes.org/content-page/management-hyperglycemia-type-2-diabetes-ada-easd-consensus-report-2018).

Forrás

Tucker ME. New ADA/EASD Guidance on Diabetes: Assess CV Status First. Medscape [Internet]. 2018. június 29. https://www.medscape.com/viewarticle/898697 Utolsó elérés: 2018. július 3.


2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Konzervatív beállítottságú diabetológusként kérdezem, a nyitott kérdések megválaszolatlansága mellett mi indokolhatta az SGLT2-gátlók és a GLP1-receptor agonisták előtérbe helyezését az inzulinnal szemben. Mérföldkő átlépés történt..

Érdekes lehet

Téma: Belgyógyászat

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format