Megjelent az ICD-11 első elektronikus verziója!

2018. június 18-án a WHO elérhetővé tette az ICD (International Classification of Diseases) 11. revíziójának tervezetét. Az új rendszer feltehetően számos vitát fog kiváltani. A nyilvánosságra hozott anyag azt a célt is szolgálja, hogy készítői az eddigieknél jóval szélesebb körből kapjanak visszajelzéseket.


ICD-11 illusztráció
International Classification of Diseases and Related Health Problem 10th Revision or ICD-10 and stethoscope medical on computer keyboard.

Több mint egy évtizedes előkészítő munka után 2018. június 18-án a WHO elérhetővé tette az ICD (International Classification of Diseases) 11. revíziójának tervezetét (1). A WHO által gondozott betegségkódolási rendszer előző, tizedik verziója a Magyarországon is használt BNO-rendszer alapja, amely minden klinikus napi munkájának részét képezi. A most napvilágot látott revízió természetesen még nem tekinthető véglegesnek, azonban ez az első, bárki számára elektronikusan hozzáférhető, böngészhető változat.

A BNO-nak persze nem túl jó a megítélése. Az orvosok jelentős része a gyógyító munkától időt elrabló adminisztrációs kötelezettségek megtestesítőjét látja benne: valamit, amivel muszáj foglalkozni, de a beteg gyógyulásához, jóllétéhez semmivel nem járul hozzá.

Azt azonban nehéz lenne megkérdőjelezni, hogy az egészségügyi ellátás pontos megtervezéséhez és megszervezéséhez jól felépített statisztikákra van szükség. Ehhez elengedhetetlen az állapotok, betegségek megfelelő csoportosítása és osztályozása, lehetőleg olyan, amely egyúttal a nemzetközi összehasonlítást is lehetővé teszi. Jól strukturált epidemiológiai adatok nélkül nem lehet költséghatékony és szakmailag is magas színvonalú egészségügyi ellátást fejleszteni és fenntartani.

Ezt a feladatot hivatott ellátni a Betegségek Nemzetközi Osztályozása, amelynek jelenlegi, tizedik revíziója 1993-ban lépett életbe. Az azóta eltelt két és fél évtized alatt az orvostudomány fejlődése és a társadalomban végbement változások számos ponton tették indokolttá a rendszer felülvizsgálatát. Az új klasszifikáció – amelynek most közzétett 11. revíziója még csak javaslat – ezt a fejlődést hivatott tükrözni.

A változást jól mutatja az az egyszerű adat, hogy míg a jelenleg érvényes BNO-ban mintegy 14 000 különböző diagnózis szerepel, addig az ICD-11-ben már vagy 55 000 kód található (2). Ennek megfelelően számos új csoport és diagnózis került be.

Az alábbiakban néhány újdonságot emelnék ki a készülő osztályozási szisztémából (3).

Bár a főcsoportok többsége és sorrendje a tizedik revízióban használtakkal megegyezik, de például az immunrendszer megbetegedései kikerülnek korábbi helyükről (a D50-D89-en osztozott a vér- és vérképző rendszeri betegségekkel), önálló főcsoporttá válnak, és a csoport belső szerkezete is alaposan átalakul.

Az alvás-ébrenlét ciklus zavarai korábban az idegrendszer betegségei alatt mélyen elrejtve, az epizodikus és paroxizmális rendellenességek alcsoportjában helyezkedtek el, az epilepszia és a migrén közelében. Most ezek a zavarok szintén önálló főcsoportot kapnak.

A társadalmi változásokat követve önálló kódokat kapott a játékszenvedély online, illetve offline formája (6C51.0 és 6C51.1). Közvetlenül az addiktív szerhasználat mellé kerül, és megkülönböztetik a hazárdjátéktól (QE22).

original ad 300

Azokban a szakmákban, amelyeknél a diagnózisok jól definiálható anatómiai entitásokhoz köthetők, a kódolás talán egyszerűbbé válik. A gaszroenterológiai diagnózisok alcsoportjai például sokkal pontosabban követik az anatómiai lokalizáció szerinti tagolást.

Szintén logikus változás, hogy a keringési rendszer alcsoportjaiból kikerül az akut reumás láz, és a fertőző betegségek csoportjában a staphylococcusok és streptococcusok okozta megbetegedések alá sorolódik.

Valószínűleg lesznek viták arról, hogy önálló főcsoportban bekerülnek az ICD-11-be a hagyományos keleti orvoslás diagnózisai. Igen, a tervek szerint lesz önálló kódja például a csi zavarai miatt kialakult strumának is!

Az egész rendszerre kiterjedő, szemléletbeli fejlődést tükrözi a posztkoordináció fogalma, amelyet az ICD a SNOMED CT-ből vesz át. (A SNOMED CT az orvosi, kliniai terminológiák eddigi legátfogóbb, jól strukturált, számítógép számára is érthető rendszere.) Az eddigi osztályozást gyakran érte az a kritika, hogy nem mond semmit a betegség súlyosságáról, lefolyásáról vagy lokalizációjáról. A posztkoordináció lehetővé teszi, hogy az adott betegség fő kódját további releváns – vagy annak tartott – információkkal egészíthessük ki. Például a primer, felszínen terjeszkedő melanoma (2C30.0) mellé rögzíthetjük, hogy bal oldalon (XK8G), a felső szemhéj szélén (XA53T1) alakult ki, és feltételezhető a foglalkozási ártalom mint kofaktor (XB5G).

Az bizonyosnak látszik, hogy az óriási munkával létrehozott új rendszer számos vitát fog kiváltani. Ha egyszer döntés születik a bevezetéséről, a fordítás, a jogszabályok átalakítása, az összes rendszer átállítása és az új kódok megtanulása hosszú folyamat lesz. A jelenleg nyilvánosságra hozott anyag éppen azt a célt szolgálja, hogy a tervezett szisztémából a tagállamok elkészíthessék saját fordításaikat, és az eddigieknél jóval szélesebb körből kapjanak visszajelzéseket.

Az ICD-11 elektronikus (és nyomtatható) változata itt érhető el: https://icd.who.int/browse11/l-m/en

Irodalom
  1. World Health Organization. Classifications. ICD-11 is here! Genf: WHO. [Internet]. Frissítve: 2018. június 18. Utolsó elérés: 2018. június 21. http://www.who.int/classifications/icd/en/
  2. Brooks M. WHO Releases New ICD-11. Medscape News, 2018. június 18. https://www.medscape.com/viewarticle/898202
  3. ICD-11 for Mortality and Morbidity Statistics (ICD-11 MMS) 2018 version. Genf: WHO. [Internet]. Frissítve: 2018. június 18. Utolsó elérés: 2018. június 21. https://icd.who.int/browse11/l-m/en

Érdekes lehet

Téma: friss

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format