4 évig is tarthat az antibiotikum okozta diszbiózis

February 20, 2023

Tudta-e, hogy az antibiotikum okozta diszbiózis akár 4 évig is eltarthat?

Már egy rövid ideig tartó antibiotikumos kezelés is hosszú távra megváltoztathatja a bélflóra összetételét. Mindez fokozottan érvényes a 2 év alatti életkorban történő antibiotikumos kezelésekre (1).

Az antibiotikumos kezelés következményei, vagyis az intesztinális flórát érintő változások különféle kórképek előfordulási gyakoriságának vagy súlyosságának a növekedésében nyilvánulhatnak meg.

A diszbiózis potenciális következményei szerteágazók lehetnek, köztük említhetők a(z)

  • gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa),
  • elhízás és különféle metabolikus kórképek,
  • egyes daganatok,
  • bizonyos autoimmun kórképek és
  • fertőző megbetegedések (1).

Már néhány napos antibiotikum-kezelést követően jelentkezhetnek nem kívánatos hatások

Az antibiotikum-kezelés megkezdését követően néhány nappal már érzékelhetőek azok a bélflórabeli változások, amelyek akár éveken át fennállhatnak (1).

Az antibiotikum-terápia olyan módon tolhatja el az intesztinális mikrobiom egyensúlyát, amely

  • a faji diverzitás csökkenésében/elvesztésében,
  • a metabolikus kapacitás változásaiban, illetve
  • a patogénekkel szemben védelmet biztosító intesztinális kolonizáció mértékének csökkenésében nyilvánulhat meg (1).

Egyes antibiotikumok jobban, mások kevésbé károsítják a bélflórát

Az alkalmazott antibiotikum típusától is függ az, hogy mennyire markánsak és tartósak az előidézett bélflórabeli változások:

  • a klindamicin- és a klaritromicin-kezelések esetén akár 4 éven át is jelen lehetnek az antibiotikum-kúra nem kívánatos nyomai,
  • az amoxicillin-kezelést követően a regeneráció rövidebb időn belül lezajlik. A bélflóra génállományának vizsgálata alapján amoxicillin-kezelést követően 30 nap elteltével a kezelt személyek nagy részénél a bélflóra visszanyeri eredeti állapotát, miközben néhány egyénnél akár 2 hónapon át fennálló diszbiózis igazolható (1).

Lényeges, hogy a betegek már az antibiotikum-kezelés alatt elkezdjenek probiotikumot használni

Az antibiotikumok okozta diszbiózis kezelésében eredményesen alkalmazható probiotikus baktériumtörzsek közül több vizsgálat támasztja alá a Bacillus clausii kedvező hatását (2,3).

  • A Normaflore belsőleges szuszpenzió és a Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió a bél normál flórájához tartozó B. clausii törzs négy fajta, antibiotikum-rezisztens spóráit tartalmazó gyógyszerek (4,5).
  • Antibiotikumos kezelés alatt a Normaflore segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, és csökkenteni tudja az antibiotikumos kezelés okozta hasi fájdalom és hasmenés incidenciáját (4,5).
  • A Normaflore gyógyszert az antibiotikum két adagja közötti időintervallumban kell bevenni (4,5).

Forrás:

(1) Lange K et al. Effects of Antibiotics on Gut Microbiota. Dig Dis. 2016;34(3):260-8.

(2) Acosta-Rodríguez-Bueno CP et al. Bacillus clausii for Gastrointestinal Disorders: A Narrative Literature Review. Adv Ther. 2022;39(11):4854-4874.

(3) Plomer M et al. The probiotic Bacillus clausii in the prevention of antibiotic associated diarrhoea in children: A pooled analysis of controlled clinical trial. 2019 ESPGHAN Conference. Glasgow, Scotland, UK. Poster number: A-1071-0008-00867.

(4) Alkalmazási előírás; Normaflore belsőleges szuszpenzió, https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=24017

(5) Alkalmazási előírás; Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió; https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=97297

A Normaflore gyógyszerek használata az antibiotikum-kúra első napjától a kúra teljes ideje alatt, illetve azt követően legfeljebb 1 hétig ajánlott. A Normaflore belsőleges szuszpenziót és a Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml probiotikumokat gyerekek és felnőttek egyaránt alkalmazhatják. Négy fajta, többszörösen antibiotikum-rezisztens Bacillus clausii törzs (O/C, N/R, SIN, T) spóráit tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

Bővebb információért olvassa el a gyógyszerek alkalmazási előírását!

Normaflore belsőleges szuszpenzió https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=24017

Normaflore Extra 4milliárd /5ml belsőleges szuszpenzió https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=97297

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL Kft.

1138 Budapest, Váci út 133. E épület 3. emelet,

Telefon: (+36 1) 505 0050

Gyógyszer- és termékinformációs szolgálat: (+36 1) 505 0055

Web: www.sanofi.hu, www.normaflore.hu

MAT-HU-2300084 (2023.01.30.)







Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés