Rekedtség, dysphonia – mit mond a legfrissebb irányelv?

August 8, 2018

Bár a dysphoniát és a rekedtséget a mindennapi gyakorlatban sokszor szinonímaként használjuk, nem ugyanazt jelentik. Míg a rekedtséget a hang minőségének megváltozásaként definiálhatjuk, a dysphonia a hangképzés zavarát jelenti.

A rekedtség bármely életkorban előfordulhat, de egyes adatok a gyermekek és 65 évnél idősebbek magasabb kockázatára utalnak. Egyes foglalkozásokban – például énekes, színész, tanár, edző – a hangszálak fokozott igénybevétele vagy a helytelen hangképzési technika miatt szintén jóval gyakoribb lehet. Csak a tanárok rekedtsége miatti gazdasági terhet az Egyesült Államokban évi 2,5 milliárd dollárra becsülik.

Okai

A rekedtség leggyakoribb okai:

  • felső légúti infekció
  • túlerőltetés
  • savas reflux
  • allergiás laryngitis
  • dohányzás (passzív formája is!)
  • fej-nyaki daganat
  • gyógyszermellékhatás
  • idős kor
    neurológiai okok (például Parkinson-kór, ALS)
  • intubáció, posztoperatív szövődmények

Kivizsgálása

A fizikális vizsgálat és az alapos anamnézisfelvétel elsődleges célja a lehetséges okok kiderítése. Szakorvosi konzílium erősen javasolt közelmúltban végzett feji, nyaki, mellkasi műtét vagy intubáció után, észlelhető nyaki terime, légzési distress vagy stridor, dohányos anamnézis, illetve a hangját professzionális módon használó beteg esetén.

Laringoszkópia bármikor végezhető, azonban különösen ajánlott, ha a hangképzési zavarok négy hét után sem szűnnek, vagy ha a háttérben a vizsgálatot indokló súlyú folyamat feltételezhető. CT- vagy MR-vizsgálat azonban elsődleges panasz esetén előzetes laringoszkópia nélkül nem javasolt.

Kezelése

Izolált, refluxos tünetek vagy GERD diagnózisa nélküli dysphonia esetén, laringoszkópia nélkül nem javasolt antireflux-kezelés megkezdése.

Dysphoniás betegeknél néhány kivételtől eltekintve a szteroidok rutinszerű alkalmazása szintén nem ajánlott. A kivételek közé tartozik a laryngitisszel járó visszatérő krupp gyermekeknél, és – bár a bizonyítékok korlátozottak – a hangjukat foglalkozásszerűen használók allergiás rhinitise, egyes, gégét is érintő autoimmun folyamatok, és ha a gége ödémája a szabad légutakat veszélyezteti.

Az irányelv erősen ellenjavallja az antibiotikus kezelés alkalmazását, ha ennek szükségessége nem egyértelműen alátámasztott.

Dysphoniás beteg beszédterápiájának megkezdése előtt mindenképpen ajánlott a laringoszkópia elvégzése a megalapozott diagnózis felállítása érdekében, ugyanakkor a beszédterápia megkezdését kell javasolni minden olyan esetben, amelyben a beszédterápiától javulás várható, például ha a rekedtség oka a túlzott izomtónus.

Bár ez csak az dysphoniás esetek kisebb hányadában szükséges, de a sebészi megoldást kell megfontolni malignitás gyanúja, a hangrés elégtelensége vagy visszatérő légúti papillomatosis esetén, továbbá ha a panaszok konzervatív kezelésre nem javulnak.

A spasticus eredetű laryngealis dystonia kezelésében jó eredményeket értek el botulinum toxin injektálásával.

Felhasznált irodalom

Stachler RJ Francis DO, Schwartz SR, et al. Clinical Practice Guideline: Hoarseness (Dysphonia) (Update). Otolaryngol Head Neck Surg 2018; 158(1_suppl): S1–S42.

Látta már?

A DrHírek oldal alapvető célja az orvostársadalom számára hazai és nemzetközi cikkek rövid összefoglalása. A videók célja, hogy rövid összefoglalók által segítse a nézőt a számára érdekes információk további megismerése felé terelni. 

Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

eConsilium bejelentkezés

eConsilium bejelentkezés